Galeria

  • Finca de Matallonga
  • Raïm
  • Vinya
  • Finca de Matallonga
  • Celler Matallonga
  • Vinyes
  • Vinyes
  • Fulleda
  • Font de les Ventoses
  • Vinyes
  • Visites Celler Matallonga
  • Vinyes
  • Verema
  • Fulleda

Viticultura

Quan vam començar, teníem molt clar que per elaborar uns bons vins, calia treballar i ser molt curosos en la feina de camp, per això treballem les vinyes de manera ecològica, tot i que de moment no tenim pensat demanar la certificació, ho fem així perquè així ho sentim.


Treballar bé les vinyes implica controlar molts paràmetres i sobretot fer les feines de camp al moment òptim. Si elaborem una llista d’aquestes feines començaríem per:

Pre-podar i podar: són feines que és fan a l’hivern a Fulleda. El març és el mes adequat per fer-les. L'operació consisteix a tallar i treure les branques supèrflues, mortes o malaltes del cep, per deixar-lo en millors condicions de fructificar o per donar-li una forma determinada.


Cicatritzar les ferides: és la feina que és fa després de la poda, és tracta de passar a pintar les brocades que s’han tallat amb un preparat que cicatritza les ferides.


Poda en verd o esporgar la vinya, com en diem a Fulleda: es tracta de treure les fulles del raïm cap a baix perquè estigui ben airejat per afavorir la maduració i evitar problemes de podrit. També és treuen els rebrots, que són sarments que neixen a la base del cep i que s’han d’eliminar per tal que no li treguin força.


Treure l’herba, fer els primers tractaments per l’Oïdi (més conegut per cendrós, es un fong que ataca la vinya)  i el míldiu (un altre fong que ataca les fulles, les tiges i els fruits, i que et pot fer perdre la collita).


Fer controls visuals constantment per controlar que no hi hagi cap problema, sempre és millor previndre i estar alerta.

Aclarir el raïm si es necessari.
Per garantir una bona qualitat dels nostres vins, nosaltres fem un rendiment per cep de 3 kg per això si un any veiem que els ceps porten una sobrecàrrega de fruit, passem a aclarir-los.

A mesura que s’atansa el moment de la verema s’han de fer mostrejos constants, això vol dir, agafar raïms de diferents llocs de la finca i mirar el grau d’acidesa, els sucres i l’estat de maduració de les llavors, quan aquest tres paràmetres és troben al moment òptim és quan és comença a collir aquella finca.
Degut al nombre de varietats de raïm que tenim, es complica molt la verema ja que cada varietat té un cicle diferent de maduració.

La verema


En el moment de collir el raïm la verema és fa tota manual i en caixetes de 20 kg, d’aquesta manera el fruit no és xafa i arriba al celler en les millors condicions per ser elaborat.



Vols saber com produïm els nostres vins? Consulta l'apartat d'enologia.

Coneix les nostres vinyes, i les técniques d'agricultura regenerativa que hi apliquem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada