Galeria

 • Finca de Matallonga
 • Raïm
 • Vinya
 • Finca de Matallonga
 • Celler Matallonga
 • Vinyes
 • Vinyes
 • Fulleda
 • Font de les Ventoses
 • Vinyes
 • Visites Celler Matallonga
 • Vinyes
 • Verema
 • Fulleda

Qui som

El celler Matallonga és troba a Fulleda, un petit poble de Les Garrigues de només 100 habitants amb una gran riquesa paisatgística.


Formem part de la D.O Costers del Segre, subzona Les Garrigues, també de la Ruta del vi de Lleida i de la cooperativa Agrosaludable de Lleida. També som productors autoritzats de la venda de proximitat.

El nostre celler és una petita explotació familiar, un projecte que neix fruit d'una llarga tradició com a pagesos i viticultors i d'un gran respecte per la terra i per l'entorn.

L'any 2010 vam començar aquesta gran aventura que ens ha permès continuar treballant del que més ens agrada i oferir els vins que surten de les nostres vinyes.

El nom del celler és el d'una de les nostres finques.Conservem vinyes de més de 60 anys que donen un caràcter propi al nostres vins.

Els raïms amb els que elaborem els vins provenen de vinyes pròpies situades entre 500 i 650 m. d'altitud i ens encarreguem de tot el procés, mimen les vinyes i els raïms, tenim especial cura en el procés de la verema i d'elaboració.

Tenim 10 hectàrees de vinya que treballem de manera sostenible, aquest any hem fet un pas més i comencem a aplicar l’agricultura regenerativa (Es tracta de generar noves maneres de relacionar-nos amb la natura que ens permeten deixar de lluitar contra ella, per començar a treballar i aliar-nos amb ella).


Els nostres vins venen marcats per l'esforç, la il·lusió i el territori on ens trobem, vins plens d'autenticitat i singularitat.

Elaborem una producció de 14.000 ampolles que donen com a resultat tres tipus de vi: Escorça (vi blanc de vinyes velles), Vi del Banya ( vi negre criança de 6 mesos en bota de roure francès) i Matallonga Selecció( una selecció dels nostres millors vins negres amb una criança de 12 mesos en bota de roure francès).El Celler Matallonga, neix de la passió, l’estima i el respecte que sentim per la terra i pel que estem fent, tanquem tot el cicle nosaltres, això vol dir que treballem la terra, la cuidem, elaborem els vins, embotellem i finalment comercialitzem els nostres productes, per això formem part de la xarxa de productors de proximitat, tant pel que fa a la venda directa com en circuit curt.
Antecedents

El celler Matallonga és un projecte familiar que va veure la llum gràcies a un cúmul de circumstàncies.

Si ens remuntem als antecedents cal dir que la nostra família té una llarga tradició com a pagesos i viticultors, això fa que coneguem bé el territori i que ja disposem de vinyes que hem anat conreant i conservant al llarg dels anys.

El fet que durant uns quants anys consecutius el preu que es pagava pel raïm fos molt baix i que quasi no cobrissin les despeses de producció, va esperonar-nos a fer el pas definitiu i crear el nostre propi celler i elaborar els nostres vins.

Així va ser com és va sembrar la llavor que anys més tard acabaria germinant i donant pas al que es en aquest moments el Celler Matallonga de Fulleda.


 

Les persones

El Ramon Xifré és el padrí de la casa, les vinyes que té el celler són propietat seva i de la seva dona la Rosa Josa, terres que han anat passant de pares a fills durant generacions.
El Ramon és un home, que ja anys endarrere va veure la necessitat de fer un pas més i mirar endavant, és per això que va plantar una de les finques de la seva propietat amb diferents varietats de raïm per veure com s’adaptaven al terreny. També va intentar que la cooperativa del poble fes el pas d’elaborar vi i no només vendre el raïm als cavistes, intent que va fracassar, és per això que a casa seva va decidir, juntament amb el seu gendre, el Joan Penella començar a fer vi, per casa i per als amics.
Actualment continua anant al camp cada dia i fent feines al celler, per a ell és una injecció de vida.
Haver pogut tirar endavant aquest projecte, ha estat un motiu molt gran de satisfacció personal, és el somni que finalment s’ha complert.


El Joan Penella és el gendre del Ramon, ell és d’Agramunt i va vindre a viure a Fulleda quan és va casar amb la Rosa.
Al Joan el món de la vinya i el vi l’apassiona, de fet ell coneix molt bé la feina de camp ja que va treballar a Milmanda, una de les finques de Torres i també en sap molt de la feina de bodega ja que va treballar a temporades al celler del Tomás Cusiné. La seva curiositat per aquest món el van portar a fer cursos de formació específics i a anar formant-se en aquest camp.
Per al Joan el celler ha suposat un repte que el manté constantment alerta i  que ha aplicat a diferents nivells: de formació, de qualitat dels seus vins, de visió de futur per a implantar noves tècniques agrícoles que tenen en compte processos naturals i també de continuar vivint del que més li agrada que és la terra.
Tot això acaba desembocant en la creació del celler l’any 2010, quan surt la primera anyada dels seus vins.


La Rosa Xifré, és la filla del Ramon i la dona del Joan. Es defineix com una enamorada de Les Garrigues i concretament del seu poble Fulleda i de l’entorn que l’envolta. Encara que actualment treballa fora, a Mollerussa, en un centre per persones amb discapacitat intel·lectual, el seu somni és poder dedicar tot el seu temps al projecte que han engegat amb la família. Al celler ella és qui porta el tema administratiu així com la comunicació, xarxes socials, visites...
Per a ella també és important la formació i és per això que ha fet diversos cursos d’anglès tècnic, marketing digital, atenció a grups de visitants...


L'Alba i la Iris són les dues filles del Joan i la Rosa, les tasques que fan són les d’ajudar amb les visites, a les fires o amb les feines del camp.
L’Alba ha fet el cicle de grau mitjà d’olis i vins i aviat començarà el cicle superior.Ha fet pràctiques al celler del Tomàs Cusiné, on ha après molt i li ha fet créixer l’interès per saber cosses d’aquest món.Està molt orgullosa de formar part del Celler Matallonga i de la seva filosofia.


La filosofia del celler

Des de que van comença aquesta gran aventura, com ens agrada dir, sempre hem tingut clares quines línies volem seguir:
 • Cuidar i mimar les vinyes.
 • Fer un producte de qualitat.
 • Donar a conèixer i preservar l’entorn on viuen i treballen.
I com es fa tot això?
Ho podeu veure a l'apartat "Les nostres vinyes" i "Els nostres vins"

1 comentari:

 1. Del desconeixement i el recel a la sorpresa.
  "De Natzaret ... o Fulleda ... pot sortir res de bo"?
  doncs sí el vi blanc Escorça del Celler Matallonga que he conegut aquest Nadal ha estat un descobriment: suau al paladar, no àcid a l'estómac i amb els aromes de l'autenticitat de les arrels dels seus ceps abraçades a la terra des de fa sis decennis. Creieu-me, no defrauda.

  ResponElimina